Ethisch consumeren

29 nov

Fair trade, groene producten, vegetarisme, een ander consumptiegedrag… worden vaak voorgesteld als oplossingen op vele ecologische en sociale problemen. Is ethisch consumeren dé oplossing, een deel van de oplossing, een pijnstiller, een druppel op een hete plaat of een illusie? Wat houdt ethisch consumeren in?  Waarom ethisch consumeren? Is ethisch consumeren mogelijk binnen onze maatschappij? Hangt ethisch consumeren samen met ethische productie? Is ethisch consumeren hetzelfde als ethisch kopen? Bestaat er zoiets als een onethische consumptie? Is ethisch consumeren voor iedereen weggelegd? Welke problemen wil het behelpen? Welke grond hebben deze problemen?

Via deze vragen zetten we ook een bredere discussie verder over individuele en maatschappelijke schuld en verantwoordelijkheid. Wat te doen t.o.v. sociale en ecologische problemen? Wat voor engagement? Het is tevens een vervolg op de discussie over duurzame ontwikkeling die Discussiegroep Spartacus hield in november 2009.

Iedereen is welkom om mee te discussiëren op woensdag 8 december in Café Multatuli (Lange Vlierstraat 9, 2000 Antwerpen) vanaf 19u30.

Artikels en teksten ter voorbereiding zijn altijd welkom. Hier zijn er alvast enkele:

No comments yet

Leave a Reply