Politieke communes en andere sociale opstanden

6 sep

Wat? Discussie over politieke communes en andere sociale opstanden

Wanneer? DINSDAG 10 september 2013, vanaf 19u30

Waar? Multatuli, Lange Vlierstraat 9, Antwerpen

Het woord communio betekent in het Latijn gemeenschap. Het streven naar meer en een betere ‘communio’ speelde een historische rol in de linkerzijde, en niet alleen bij libertaire communisten en communitaristen.

Van belang was bijvoorbeeld het historische experiment van de Commune van Parijs in 1871, dat ruimte gaf aan democratische verzuchtingen naar meer sociale gelijkwaardigheid, controle op besluitvorming van onderuit en beter onderwijs, maar in de kiem werd gesmoord door het Franse leger. De Commune van Parijs hield 72 dagen stand in de chaotische nasleep van de Frans-Pruisische oorlog. In de bloedige onderdrukking ervan vielen meer dan 20.000 doden.

Ook andere belangrijke communale experimenten nadien kenden weinig sukses, en dat is in het algemeen een probleem bij sociale revoltes en revoluties. We zien dit bijvoorbeeld ook terug bij de huidige ontwikkelingen in Egypte, waar de legerleiding opnieuw de veranderingen volop regisseert, of bij de onderdrukking van de ‘Commune van Taksim’ in Istanboel onlangs.

4 Responses to “Politieke communes en andere sociale opstanden”

 1. Yann september 7, 2013 at 2:46 pm #

  Deze film, ‘La Commune’, is heel goed gemaakt. De film is zo gemaakt dat het als een actuele opstand overkomt, aangezien het gefilmd is als een reportage met interviews en ‘live’ beelden van de gebeurtenissen. Het is tegelijk heel theatraal, een beetje zoals de film ‘Dogville’.

  Deel 1
  http://www.youtube.com/watch?v=xbRMEV0wDBU
  Deel 2
  http://www.youtube.com/watch?v=Kv1uZyr0Shg

 2. Yann september 8, 2013 at 1:21 pm #

  Dit is een artikel van de IKS over de Commune v Parijs, die de gebeurtenissen van toen goed samenvat en er de politieke betekenis van onderstreept.
  http://nl.internationalism.org/node/913

  Dit is het bekende boekje van Marx over de Commune v Parijs, die tijdens en na de Commune is geschreven: “De burgeroorlog in Franrkijk”. Hier analyseert hij deze belangrijke gebeurtenis uitvoerig.
  http://www.marxists.org/nederlands/marx-engels/1871/1871burgeroorlog.htm

  Voor zij die geen tijd hebben om het boekje te lezen zijn er
  – de inleiding tot “De burgeroorlog in Frankrijk” door Engels:
  http://www.marxists.org/nederlands/marx-engels/1871/1871burgeroorlog.htm#b1
  – een paragraaf uit een concept van Marx voor “De burgeroorlog…”: http://www.marxists.org/nederlands/marx-engels/1871/1871commune.htm

 3. Lucien oktober 12, 2013 at 7:53 pm #

  Goede avond,
  Ik ben interesseerd door uw discussies; ik ben communist en ik heb enkele contacten hier in Brussel. Is dat mogelijk een ontmoeting te organiseren
  Tot bijna
  Lucien

 4. Yann oktober 19, 2013 at 12:00 pm #

  Goeiedag,

  U bent altijd vrij om te komen naar de discussies te Antwerpen. Wij kunnen altijd iemand naar het station sturen om u op te pikken, als u wilt.

  Of had u graag gehad dat er een discussie doorgaat in Brussel?

  Of bedoelt u nog iets anders?

  U kan altijd mailen naar discussiegroep.spartacus@gmail.com. Er zijn ook mensen die Frans begrijpen, voor het geval dat gemakkelijker is voor u.

  Mvg

Leave a Reply