Kernenergie

12 apr

De kernramp in Fukushima wordt ondertussen officieel als even erg of erger beschouwd als de Tsjernobyl-ramp van 1986. De gevolgen van de nucleaire ramp zijn desastreus, om niet te spreken van de tienduizenden onmiddellijke slachtoffers van de tsunami. Heel wat reacties staken de kop op over de gevaren van kernenergie. Is de kerntechnologie op zich schuldig aan rampen als Fukushima en zware milieuvervuiling? Zijn het bedrijven als TEPCO of Electrabel? Is het de Japanse regering of een andere? Is het onze levenswijze, de consumptiemaatschappij of het kapitalisme? Moet er een einde komen aan kerncentrales of kunnen we er veilig mee omgaan? De rampen van Fukushima, Tsjernobyl, Three Miles Island… bediscussiëren en begrijpen, kan ons helpen antwoorden vinden.

wat? discussie over kernenergie

wanneer? dinsdag 17 mei, 19u30

waar? lange vlierstraat 9, antwerpen

referenties:

14 Responses to “Kernenergie”

 1. Yann april 12, 2011 at 8:47 pm #

  Wil er iemand mee naar de @lternatieve boekenbeurs? Ze gaat deze zaterdag door in Gent, niet ver van het station Gent-Dampoort.

  http://users.telenet.be/aboekenbeurs

  Er zal o.a. een discussie/lezing doorgaan over kernenergie. Volgens mij is het een ideale gelegenheid om discussies die al gestart waren voort te zetten en die van 17 mei voor te bereiden. De aankondiging van de boekenbeurs is vrij ‘pittig’ en bijgevolg erg vatbaar voor discussie:

  Kernenergie: de routine van de ramp

  Met de kernramp in Fukushima komt het thema ‘kernenergie’ weer op tafel te liggen. Politici van Groen! en SP.a halen hun oude ‘No nukes!’-kaart boven en hopen stemmen te ronselen bij de groene burgers, terwijl ze samen met de andere politici ons willen laten wennen aan de catastrofe die dagdagelijks wordt. Aan linkse kant is het beste wat we eruit krijgen een graduele uitstap, de rest van het gezelschap bloost er niet eens om openlijk promotieagent van Electrabel en de hele nucleaire lobby te spelen. Ze proberen ons ‘veilige’ en ‘duurzame’ kerncentrales te verkopen en vermommen het zelfs als de beste optie voor het milieu. De radioactieve deeltjes bevatten alleszins geen CO2, zoveel is waar.

  De strijd tegen kernenergie is zo oud als de kernen zelf. We zijn geen verontwaardigde ramptoeristen, deze wereld doet er alles aan om van de ramp niet meer dan een routine te maken,die we slaafs moeten aanvaarden. De kwestie van kernenergie is immers onlosmakelijk verbonden met de idee van vooruitgang, de technologie, het kapitalisme. We zouden graag van de gelegenheid gebruik maken om voorbije strijden opnieuw van onder het stof te halen. Meer bepaald zullen we terugkomen op de strijd in het begin van de jaren 80 tegen de centrale van Chooz, net over de Franse grens, langs de Belgische Ardennen. We zullen uit een strijdvaardig verleden pistes proberen ontwaren, want ook al is de situatie veranderd – de kernenergie werd ons opgelegd en de schade is onomkeerbaar – de mogelijkheid van een strijd blijft daarentegen altijd open.

 2. M. april 19, 2011 at 7:27 pm #

  Hoe was de discussie/lezing over kernenergie verleden zaterdag in Gent ?

 3. DRCKX april 21, 2011 at 12:40 pm #

  Nogal omvangrijk, maar heerlijk relevant voor volgende discussie!

  ‘Kernenergie (on)besproken. Geschiedenis van het maatschappelijk debat over kernenergie in België’

  http://www.acco.be/uitgeverij/nl/publication/9789033466595/kernenergie+%28on%29besproken.+geschiedenis+van+het+maatschappelijk+debat+over+kernenergie+inbelgie

  (er ligt er eentje in deurne en eentje in permeke:
  http://obib.antwerpen.be/desktop/obib/core/index.phtml?language=N&euser=&session=&service=obaopac&robot=&deskservice=desktop&desktop=obib&workstation=&extra=iterator=35857)

 4. Yann april 26, 2011 at 1:56 pm #

  Dag SpartaKussers,

  To the point: wat denken jullie ervan als we de volgende discussie houden in Gent i.p.v. Antwerpen? Er staan verschillende studenten uit Gent in de mailinglijst en ik hoorde van een paar dat ze wel zouden komen. Wie weet, wie weet vinden die het zo interessant dat ze zelf eens een discussie organiseren (een soort Gentse Spartacus). ’t Moet natuurlijk praktisch mogelijk zijn (zaaltje vinden) en het zou best zijn als er mensen van Antwerpen bij zijn. Last but not least, er moet toch een meerderheid mee eens zijn. Laat meningen maar horen.

 5. Yves april 28, 2011 at 1:01 pm #

  Hmmm. Als er heel snel een geschikte locatie kan gevonden worden (met heel snel bedoel ik voor maandag) en er de garantie is van relatief ruime ( 4-5) Gentse interesse, ben ik gematigd positief. Zoniet denk ik dat ik het niet zo’n goed idee is om twee weken voor de discussie, de plaats van debat te veranderen zonder garantie op duidelijk alternatief en gedragenheid bij de Antwerpenaren.
  Ik weet niets in Gent, dus ik zal niet direct een alternatief in Gent voorstellen :).
  Hoe zit het met de inleiding, Billy? Hulp nodig?

 6. Yves april 28, 2011 at 1:08 pm #

  Ik ben trouwens naar de betoging tegen de kernenergie in Brussel geweest. Niet te vergelijken met de opkomst in Duitsland, maar toch had ik een goed gevoel.

  De reden tot betoging: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2011/04/24/waarom-wij-op-paaszondag-betogen-tegen-kernenergie
  Verslag van betoging: http://www.dewereldmorgen.be/foto/2011/04/25/2000-tegen-kernenergie
  Waarom er niet zo veel volk was op de betoging http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=*PSW&n=9244&ct=005711&e=263224
  Het vervolg van de betoging: http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/15/show/686

  Het gros van de bevolking genoot ondertussen van een stralende zon.

 7. Yann april 29, 2011 at 12:41 pm #

  Ik snap Yves’ punt wel. Misschien is het goed als er iemand een mail stuurt naar de mailinglijst met de vraag of iemand weet heeft van een goede vergaderplek (gratis of niet duur, gemakkelijk bereikbaar, vrij op dinsdag 17 mei…) en of de mensen uit Gent en omstreken kunnen bevestigen of ze willen en kunnen komen.

  Een optie voor een lokatie is het Anarchistisch Centrum (http://www.anarchie.be/AC). Dat is gratis, maar niet gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, wel met de auto. Maar misschien weet iemand iets beter zijn?

  We houden het in ieder geval voorlopig op Antwerpen, ondermeer omdat de meerderheid niet expliciet akkoord gaat. Misschien kan er echter een tweede discussie of vervolgdiscussie worden gehouden met hetzelfde onderwerp in Gent, zoals L opmerkte. Dat hoeft niet per se een dinsdag te zijn.

 8. Yann april 29, 2011 at 12:44 pm #

  Het Anarchistisch Centrum (AC) is natuurlijk wel een plaats waar mensen met politieke interesse komen en dus geïnteresseerd kunnen zijn in Spartacus.

 9. drckx mei 1, 2011 at 8:57 pm #

  Eventjes een korte aanvulling: voor mij is het geen probleem van in gent af te spreken, al hangt de logica van die beslissing natuurlijk wel af van hoeveel mensen er daar gaan langskomen 🙂

 10. M. mei 6, 2011 at 10:06 pm #

  mischien ook de mensen die op de Gentse Boekenbeurs stonden ivm Kernenergie
  vragen naar interesse voor de discussieavond:
  zij kunnen ook aangeven of het zinvol is , gezien hun (Gentse)achterban en bekendheid met de lokale (Gentse)mogelijkheden om het eventueel in Gent te houden .
  M.

 11. Yann mei 8, 2011 at 8:05 pm #

  Dag allen,

  Ik zou het toch maar op Antwerpen houden. We hebben niet veel respons gehad van de Gentse studenten uit onze mailinglijst.

  Over de discussie over kernenergie te Gent op de @lternatieve boekenbeurs. Tijdens en na de discussie heb ik niet echt met veel mensen kunnen spreken over het deabt dat Spartacus plant. De discussie te Gent zelf was niet heel makkelijk. Er was niet dezelfde vrij, open sfeer als in Antwerpen. Eén keer was er zelfs een verbaal agressieve reactie aan mij gericht, maar iemand anders heeft me dan weer verdedigd. Al bij al was het een vrij interessante discussie. Later eventueel meer hierover. De discussie ging voornamelijk om de vraag: is kerntechnologie op zich gevaarlijk of is het het kapitalisme dat de technologie gevaarlijk maakt? Ik vermoed dat de Spartacus-discussie ongeveer dezelfde hoofdvraag zal hebben.

  Momenteel zitten Billy (de inleider) en ik ver weg op stage. Ik vermoed dat Billy geen tijd zal hebben voor een korte uitnodiging te schrijven. Dat betekent dat anderen de korte presentatie, uitnodigingen enz. moeten maken. Oké? Ik heb een ‘te doen’ lijstje gepost, als dat kan helpen (zie in de commentaren): http://discussiegroepspartacus.wordpress.com/kalender/

 12. Yann mei 14, 2011 at 9:26 am #

  Een aankondiging voor de discussie zal er niet komen, vrees ik, maar dat is geen ramp. Er is al een uitnodiging rondgestuurd, erg goed! Laat interessante referenties, filmpjes, artikels… maar binnenstromen. DRCKX heeft al een mooie eerste aanzet gedaan. Ik zal ze op de blog zetten.

 13. Yann mei 15, 2011 at 8:56 am #

  Dat ‘to do’-lijstje staat niet onder de kalender, maar hier (in de commentaren):
  http://discussiegroepspartacus.wordpress.com/2011/03/10/verslag-opstanden-in-noord-afrika-midden-oosten/

Leave a Reply