Migratie

18 dec

Migratie is van alle tijden en dat is vrij logisch. Niet iedereen wilt blijven wonen waar hij of zij woont en het is nog maar de vraag of het wenselijk is dat dit wel vaak zou gebeuren.

Daarbij is er ook wel gedwongen en afgedwongen migratie, mensen worden het land uitgezet of zijn op de vlucht voor penibele omstandigheden, om daarna regelmatig opnieuw in penibele omstandigheden terecht te komen. Denken we maar aan de mensen zonder papieren in Europa en “het fort” dat de EU geworden is, men geraakt er niet zo maar binnen.. in Griekenland doen paramilitaire groepen er bijvoorbeeld alles aan om hen buiten te houden. Dat Europa een fort is ondervinden momenteel ook vele Syrische vluchtelingen in Turkije op de vlucht voor oorlog en terreur.

In een Syrisch vluchtelingenkamp in Jordanië zijn onlangs zelfs rellen uitgebroken om de barre winterse omstandigheden waarin de vluchtelingen moeten leven. Hulpverleners raakten daarbij gewond.

Er dreigt nu veel sneeuw te vallen in Turkije en Jordanië, de twee landen met het grootste aantal Syrische vluchtelingen. Begin december waren er al meer dan een half miljoen Syrische vluchtelingen, verspreid over landen als Libanon, Turkije, Jordanië,… De ingetreden winter bedreigt honderdduizenden vluchtelingen, hoofdzakelijk kinderen.

Hoe moeten we omgaan met migratie, vluchtelingen en een gebrek aan “de juiste papieren”?

Wat? Discussie over migratie, de oorzaken en de gevolgen ervan.

Wanneer? Dinsdag 15 januari 2013, vanaf 19u30.

Waar? Lange Vlierstraat 9, Antwerpen

Literatuur, links en andere referenties ter voorbereiding en verdieping kan je sturen naar discussiegroep.spartacus@gmail.com of hieronder als commentaar posten.

  • de artikels van Basch/Glick Schiller/Szanton Blanc, James Clifford, Robin Cohen, Janine Dahinden, William Safran en Steven Vertovec.
  • From Ellis Island to JFK. Nancy Foner. (2000, YaleUniversity Press)
  • Immigration and the workers movement. ICC. internationalism.org
  • Internationale Migration. Pries  (2001, Transcript)
  • Italian Workers of the World. Donna Gabaccia
  • Labor Migration and the Formation of Multiethnic States. Donna Gabaccia (2001, University of Illinois Press)
  • Migration in European history. Klaus Bade (2003, Blackwell)
  • Moving Europeans. Leslie Page Moch (2003, Indiana University Press)
  • Paths of Integration. Leo en Jan Lucassen (2006, Amsterdam University Press)
  • The Age of Migration. Castles en Miller (2009, Palgrave Macmillan)

 

No comments yet

Leave a Reply