Techniek en samenleving

11 apr

Wat? Discussie over techniek en progressiviteit
Wanneer? Dinsdag 16 april 2013, vanaf 19u30
Waar? Lange Vlierstraat 9, Antwerpen

Hoewel mensen reeds lang gebruik maken van techniek, lijkt technologie een steeds grotere rol te spelen in onze samenleving. Niet alleen zijn we in toenemende mate afhankelijk van techniek, de technologie waar we van afhankelijk zijn veranderd bovendien steeds van aard.
Wanneer het in politiek geladen gesprekken en betogen gaat over techniek, gaat het al snel over ‘technologisch determinisme’ of ‘teloorgang van het sociale’, terwijl ‘ware vooruitgangsdenkers’ en ‘luddieten’ al te simpel tegenover elkaar worden geplaatst.

Deze (veranderende) samenhang tussen techniek, politiek en samenleving, roept dan ook belangrijke vragen op. Laat ons deze vragen niet uit de weg gaan, maar ze aangrijpen als gelegenheid om een grondige en doordachte discussie aan te gaan tussen individuen van verschillende overtuiging en mening.
Wanneer zijn technologische vernieuwingen en veranderingen (on)wenselijk? Is verzet daartegen noodzakelijk, mogelijk, of overbodig? Kortom, hoe moet een progressief gedachtegoed zich tegenover techniek verhouden?

Om deze (en vele andere) vragen omtrent techniek en progressiviteit te bespreken, nodigen we u van harte uit op vertrouwde plek en tijdstip: dinsdag 16 april, 19u30 in de zaal van Café Multatuli, Lange Vlierstraat 9, 2000 Antwerpen.

Hopelijk tot dan!

One Response to “Techniek en samenleving”

  1. Yann april 12, 2013 at 7:29 am #

    i like !

    mooie (en belangrijke) historische illustratie voor ons thema:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Luddite

Leave a Reply