Dinsdag 10 Juli. Uitnodiging Discussiegroep Spartacus: Wat te doen bij (lokale) verkiezingen?

27 jun

Beste,

Op dinsdag 10 juli om 19.30 wensen wij wederom een discussie te hebben over een onderwerp dat ons aangaat, in onze vertrouwde Multatuli (Lange Vlierstraat 9 te Antwerpen). Op veertien oktober dienen alle Belgen te stemmen voor de lokale en provinciale verkiezingen. Een ideaal moment om te reflecteren.

Wat is de rol van parlementaire democratie in het kapitalisme, en specifiek de lokale parlementaire democratie? Zijn er verschillen tussen de verschillende niveau’s van de parlementaire democratie of zijn er duidelijke overeenkomsten. Zijn werkelijke veranderingen mogelijk door de lokale parlementaire besluitvorming? Kan men de arbeidersklasse of ‘de bredere bevolking’ gemakkelijk en beter aanspreken via de lokale parlementen dan via andere parlementaire niveau’s? Kan men zowel werken via de lokale besluitvorming als via volksvergaderingen?

Al deze vragen moeten beantwoord worden. Speciaal voor de gelegenheid gebruiken wij wederom de geproefde structuur zoals gebruikt bij de discussie over de rol van de vakbond. Een gedeelde inleiding wordt gegeven door iemand die principieel wel zal stemmen deze lokale verkiezingen, en iemand die principieel niet zal stemmen deze lokale verkiezingen. Zoals u kan verwachten van ons is de sfeer gericht op het verwerven van een beter inzicht in de situatie, en niet op het conflict van twee verschillende posities.

Wij hopen dat u ons zal vergezellen. Tot dan wellicht?

Literatuur, links en andere referenties ter voorbereiding en verdieping kan je sturen naar discussiegroep.spartacus@gmail.com of hieronder als commentaar posten.

 

2 Responses to “Dinsdag 10 Juli. Uitnodiging Discussiegroep Spartacus: Wat te doen bij (lokale) verkiezingen?”

  1. Rafa Grinfeld juli 4, 2012 at 4:48 pm #

    Ik vind de aankondiging nogal misleidend. Er wordt immers van uit gegaan dat er zoiets bestaat als lokale parlementen. Ik ga er echter van uit dat zoiets niet bestaat. Ik ga er niet van uit dat een gemeenteraad een parlement is, daarvoor heeft zo’n gemeenteraad bijvoorbeeld te weinig bevoegdheden. Een Antwerpse districtsraad heeft al helemaal niet veel bevoegdheden, en lijkt dus nog minder op een parlement.

  2. Steven juli 9, 2012 at 6:08 pm #

    Think global, act local?

Leave a Reply