Opstanden in Noord-Afrika & het Midden-Oosten

25 feb

Uprisings in North-Africa & the Middle East

Net zoals bij Cablegate overstelpen feiten het nieuws, ditmaal over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Het zijn drukke tijden voor politieke analysten, historici en andere opiniemakers. De algemene ontwakening van de massa’s geven aanleiding tot hoopvolle verwachtingen. Terecht? Welk belang heeft de UGTT door de protesten in Tunesië gekregen, hoe succesvol wordt de eis voor onafhankelijke vakbonden in Egypte, wat voor rol spelen vakbonden in de Jordaanse protesten, wat verandert er voor arbeiders in een Lybië zonder Khaddafi?

Tegelijkertijd zijn er berichten over mogelijke militaire conflicten. Is die verontrusting opgeklopt? Wat zegt de publieke houding van de verschillende regeringen over hun belang in de regio?

De vaststelling dat er een zeker contrast bestaat tussen deze protesten en de reactie op de crisismaatregelen in de economisch sterke landen, zet aan tot discussie.

Wanneer? / When? dinsdag 8 maart om 19u30 / tuesday 8th of March at 19h30

Waar? / Where? Café Multatuli (Lange Vlierstraat 8, Antwerpen)

Interessante artikels, filmpjes, sites:

Andere verwijzingen zijn welkom.

poster

11 Responses to “Opstanden in Noord-Afrika & het Midden-Oosten”

 1. Yann februari 25, 2011 at 3:11 pm #

  @ Inigo Montoya (en anderen)

  Want denk jij dat het volgende onderwerp moet zijn? Ik heb het erover gehad met Sal, Yves, L en we denken allen dat de opstanden in Noord-Afrika & het Midden-Oosten in het centrum van volgende discussie moeten staan, maar mss heb je daar een andere mening over. Zo niet, wil jij misschien een volgende inleiding schrijven of een tekst kiezen die als inleiding kan dienen? Die vraag komt louter van mij en is niet ‘besproken’ met anderen of zo.

  Ik denk dat de revoltes in de ‘Arabische’ landen enorm belangrijk zijn en mogelijks het uitzicht van de wereld op relatief korte termijn kan veranderen. Denk maar aan economische, strategische en dus ook imperialistische gevolgen, maar ook gevolgen voor het bewustzijn van de arbeidersklasse in deze landen en onrechtstreeks wereldwijd. Of de vluchtelingenstromen die Europa zullen bereiken en overspoelen met alle resultaten van dien. Enfin, ik wilde hier geen inleiding schrijven, maar gewoon vragen wat jij (en alle anderen) er van denkt en of jij het zag zitten om er iets over te schrijven.

  De Fransen waren trouwens erg enthousiast over de discussie en willen graag terugkomen. Sal en ik willen mss eens naar Rijsel trekken om eens te zien wat zij allemaal doen en, natuurlijk, te discussiëren.

 2. Inigo Montoya februari 26, 2011 at 7:57 pm #

  Dat is inderdaad een actueel onderwerp dat ook aansluit bij de vorige discussies over religie en nationalisme. Ik wil geen inleiding schrijven maar als tekst of referentie is de openingsrede op het tweede congres van de internationale over de koloniale kwestie, kort en bondig (er is niet veel veranderd sindsdien): http://www.marxists.org/history/international/comintern/2nd-congress/ch05.htm

 3. Yann februari 27, 2011 at 2:55 pm #

  Het debat over het nationale en koloniale vraagstuk van 1920 is erg belangrijk, maar zit volgens mij vol verwarringen en fouten. Voor ons is het natuurlijk makkelijk praten, 90 jaar na de feiten. Daarbij komt dat er sinds toen toch wel een pak veranderd is in de landen waar nu de opstanden zijn. Bijv. een veel belangrijker deel van de bevolking behoort tot de arbeidersklasse. Deze arbeidersklasse heeft sindsdien ook vele ervaringen opgedaan. De illusies over onafhankelijke naties als weg naar de ‘vrijheid’ of betere levensomstandigheden is al veel minder (doet ‘onafhankelijk’ Algerije of Tunesië het zoveel beter dan toen het officieel door Frankrijk werd gecontroleerd?). Aan de andere kant zijn er een pak nieuwe illusies over de zogenaamde democratie bijgekomen. De vraag is hoe sterk die zijn en of die overwonnen kunnen worden in deze beweging of een volgende.

  Ik denk gewoon niet dat de tekst waarnaar je verwijst goed zou passen om de discussie te stimuleren. Het is natuurlijk geen onzin, maar het lijkt me beter als we iets nemen dat rechtstreeks over de actualiteit spreekt. Het beste is dat één van de deelnemers het schrijft, want een eigen standpunt formuleren zet aan tot nadenken en leidt meestal tot ‘persoonlijker’ discussies, niet? Als jij geen inleiding wil schrijven, geen probleem hoor. Iemand anders?

 4. Yann februari 27, 2011 at 6:02 pm #

  Als inleiding zie ik eerder een tekst als deze zitten:
  http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/02/201122518445333563.html

 5. Yann februari 27, 2011 at 6:14 pm #

  Wat ik zei over die “verwarringen en fouten” in het debat van de derde internationale is eigenlijk niet relevant. Alsof al de vorige inleidingen die we gebruikten geen verwarringen of fouten zouden bevatten!

 6. Inigo Montoya februari 27, 2011 at 10:57 pm #

  Ik bedoelde enkel de eerste toespraak (van de Perzische vertegenwoordiger, niet de rest). Wat is daarin achterhaald? Die Amerikaanse column vind ik maar niks, zo niks, dat ik zin krijg om de inleiding nu toch te schrijven (dat is dan te mailen, wanneer, voor ’t weekend, goed?).

 7. Yann februari 28, 2011 at 12:01 pm #

  Ha ha! Oké, perfect!

 8. Yann februari 28, 2011 at 12:02 pm #

  Moet in principe niet op voorhand af. Als er op de avond zelf maar een inleiding is.

 9. Yann maart 1, 2011 at 4:14 pm #

  @ Inigo Montoya

  Kan jij voor een aankondigend tekstje zorgen? Volledig vrije invulling. Voor voorbeeldjes: klik ‘aankondigingen’ in de categoriewolk. Die tekstjes sturen we ook steeds als uitnodiging naar de adressen in de mailinglijst.

 10. M. maart 1, 2011 at 5:38 pm #

  zie ook eens even naar enkele aspekten van die andrere tekst op :
  http://english.aljazeera.net/indepth/opinion/2011/02/201122414315249621.html#
  “A revolution against neoliberalism?
  If rebellion results in a retrenchment of neoliberalism, millions will feel cheated “

 11. Inigo Montoya maart 1, 2011 at 8:14 pm #

  Ik heb het verstuurd.

Leave a Reply