Vakbond: vriend of vijand?

26 mrt

De inleiding bestaat uit 2 delen: een deel dat eerder pro en een ander eerder contra de vakbond zal zijn.

De stakingen van 22 december van 30 januari waren voor heel wat mensen een aanleiding om de rol van de vakbonden en de rol van het sociaal overleg in vraag te stellen. Steeds meer stemmen op aan de rechterzijde trachten een klimaat te creëren om de macht van de vakbonden te beperken.

Grote delen van linkerzijde voelde zich door deze aanvallen verplicht om principes als het stakingsrecht en de rol van de vakbonden te verdedigen en zich achter de vakbond en haar eisen te scharen. Binnen de linkerzijde wordt er echter opvallend weinig gediscussieerd over de rol en ideeën van de vakbond in de huidige maatschappij.

De laatste jaren kende de sociale en politieke strijd, regelmatig buiten de vakbond om een serieuze heropleving. Denken we maar aan de destijds de antiglobaliseringsbeweging, en recenter de wereldwijde Occupy beweging, de indignado’s, de klimaatactiekampen, maar ook lokale actiegroepen als Ademloos, etc. die zich niet louter op de werkvloer en de directe belangen van hun leden richten, heel veel belang aan debat en basisdemocratie hechten en met hun acties de publieke ruimtes terug willen claimen.

Vertegenwoordigen zij de sociale belangen van de werkende mensen of remmen zij werkelijke strijd juist af?
Is het sociaal overleg iets positief of negatief voor werkelijke sociale strijd?
Wat was de rol van de vakbonden in de strijdbewegingen van de afgelopen jaren?
Zijn de vakbonden antikapitalistisch?
Welk programma zou de vakbond moeten verdedigen?

Allemaal cruciale vragen die gesteld en bediscussieerd moeten worden op dit cruciale moment in de geschiedenis.

Hopelijk mist u ook uw afspraak met de geschiedenis niet.

Wanneer?

Dinsdag 10 april 2012

Waar?

Café Multatuli, Lange Vlierstraat 9, Antwerpen

Referenties, literatuur, links… ter voorbereiding van de discussie of voor verdere verdieping zijn steeds welkom. Ze kunnen worden gestuurd naar discussiegroep.spartacus@gmail.com of gewoon hieronder als commentaar worden gepost.

4 Responses to “Vakbond: vriend of vijand?”

 1. Rens van der Merwe april 2, 2012 at 11:19 am #

  Goede vrienden, ik ga niet aanwezig kunnen zijn. Ik moet de zestiende van april de eerste versie van mijn thesis inleveren en ik had daar graag al mijn aandacht in gestoken. Daarvoor trek ik mij terug op het Hollandse platteland.

  Rens.

 2. Yann april 9, 2012 at 7:09 pm #

  Ik weet nog niet hoe de inleidingen eruit zullen zien, maar het zou interessant kunnen zijn een vergelijking te maken dus vormen van sociale strijd. We zagen het laatste jaar vele verschillende vormen van arbeidersstrijd, van strijd voor “democratie”, van algemene (massa)vergaderingen, van vakbondsstrijd, van wilde stakingen, van bezettingen, van rellen… Hoe zat het met de protestbewegingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, van de Indignados, de Occupy-betogers, de studentenstrijd, het protest in Griekenland, India, Roemenië, Chili, Tunesië, Zuid-Afrika… de bezettingen van ziekenhuizen, fabrieken en vakbondsgebouwen? Niet iedereen was immers overtuigd van het belang van het onderwerp (vakbond) en bijgevolg van het belang van de vakbonden en hun rol/functie in de maatschappij. In die zin is het misschien belangrijk stil te staan bij het belang van arbeidersstrijd en de rol van de vakbeweging daarin. Hiermee loop ik wat vooruit op morgen…

 3. bartenmanchi@gmail.com oktober 25, 2013 at 9:23 pm #

  yes

 4. bartenmanchi@gmail.com oktober 25, 2013 at 9:35 pm #

  ik zat in een vakbond en werd eerst uit de vakbond gewerkt omdat ik op kwam voor de laagste in rang ….men verweet mij dat ik de vakbond gebruikte voor mijn eigen belang..typische
  vervolgens kaarte ik een zeer ernstig schandaal een schending van leefmilieu….waarbij de vakbond (locale leden betrokken zijn….de vakbonds vereniging krijgt immers elk jaar duizende euro’s van de werkgever en op deze manier door dit schandaal kan ze zogezegd de redding van het bedrijf brengen …iets wat het bedrijf zogezegd niet kan betalen….bepaalde mensen binnen de vakbond stijgen hier door in rang ..er worden afspraken gemaakt en er worden leden halve waarheden verteld er is ongelooflijk veel corruptie en de laagste in rang moet het allemaal doen het zijn echt mafia praktijken) ik lichte of probeerde een tip van de sluier op te lichten…ik kreeg een blaam van de werkgever en voor dat ik een blaam kreeg gooide de vakbond mij uit de vakvereneging.

  stel u voor ik had zogezegd 2 mensen bedreigd. en ipv van dat ik iemend bedreigd had was ik bedreigd geweest. mijn grote baas had tijdens een feestje mij vast gegrepen en tegen de muur gegooid waar 20 mensen bij zaten…ik stelde een vraag over deze frauduleuze praktijken waar de ondervoorzitter en nog een paar andere mensen in complot zitten.

  Ongelooflijk verhaal over fraude met asbest dat zeer goed in elkaar gestoken is en door de verschillende kleuren telkens weer door de vakbond gedekt is.

  eigenlijk iets voor in de gazet

  ik ben zwaar teleurgesteld in de vakbond waar ik lid van was.

Leave a Reply