Verslag – Sociale strijd in Europa

25 feb

discussie van dinsdag 15 februari 2011

One Response to “Verslag – Sociale strijd in Europa”

 1. Yann mei 14, 2011 at 9:58 am #

  S. had blijkbaar wat probleempjes met een verslag te schrijven voor deze discussie. Geeft niet, dan zal ik maar een bedenkingen noteren die ik erbij had.

  Ik wil allereerst de mensen van het AG de lutte Lille nog eens bedanken voor alle moeite die ze namen om tot Antwerpen te komen. Hun enthousiasme en motivatie vind ik erg bemoedigend en hun aanwezigheid gaf het hele gebeuren een grotere waarde.

  Het was een erg interessante ontmoeting tussen een discussiegroep die een lichte neiging tot puur theoretische of academische discussies vertoont (zonder praktische gevolgtrekkingen) en een nogal activistische groep, die theoretische discussie eerder uit de weg gaat en in die zin misschien blind te werk gaan.
  Dat laatste is me eigenlijk pas goed opgevallen tijdens de discussie en is me erg bijgebleven. Ik leerde dat er geen strikte scheiding is tussen een discussie en een ‘protestactie’: theorie en praktijk zijn een continu geheel. Ik sluit dan ook niet uit dat mensen binnen Spartacus rond een bepaald onderwerp een pamflet schrijven, zonder dat in naam van de discussiegroep te doen, maar wel eventueel ondertekend met ‘enkele deelnemers van Discussiegroep Spartacus’ of zoiets. Als zoiets gebeurt, vind ik wel dat het goed doordacht moet worden en lijkt het me ook logisch dat de mensen die zoiets ondernemen dit op eigen verantwoordelijkheid doen en ook andere deelnemers hiervan op de hoogte brengen. Dat schijnt me toch vanzelfsprekend en coherent met het idee van een open en franke discussiegroep, zonder geheimen voor elkaar, want dat brengt niets dan schade op.

  De discussieavond was misschien ook de belangrijkste die Spartacus tot nu toe heeft gehad. Niet alleen vanwege het grotere aantal aanwezigen, maar ook vanwege het internationale aspect: verschillende talen, leeftijdsverschillen en nationaliteiten bleken geen probleem. En natuurlijk ook vanwege de discussie zelf, die ik erg dynamisch en meeslepend vond.

  Wat me ook is bijgebleven is mijn inleiding. Die was eigenlijk niet goed als inleiding en had beter als een vrije bijdrage op de blog verschenen. Ze was te lang en misschien te theoretisch. Niemand is er in ieder geval op ingegaan tijdens de discussie en veel meer op wat de mensen uit Rijsel vertelden. Helemaal niet erg natuurlijk.

  Iemand andere bedenkingen?

Leave a Reply