Verslag van Media en klassebewustzijn

7 okt

Er werden opnieuw een heleboel discussiepunten aangebracht…

Media zorgen voor informatie en desinformatie, cultuur en ontspanning. Men heeft mediabedrijven en ook conglomeraten. Door nieuwe technologie zijn er allerlei sociale en alternatieve media ontstaan, we praatten over de verschillen tiussen die 2 soorten media, ideologie (het denken van Althusser) en hegemonie (het denken van Gramci).

Heersende media worden soms als instrument van de heersende klasse gezien, moet dit genuanceerd worden of niet?

Is de inleiding te doemdenkerig voorgesteld of niet?

We gingen meer specifiek in op verschillende media, zoals radio en televisie, kranten in Vlaanderen,…

De eerste media waren boeken en kranten, van bepaalde groepen die een boodschap wilden brengen. Kranten hebben een evolutie ondergaan van minder gebonden zijn aan bepaalde strekkingen, denk bijvoorbeeld aan De Morgen en De Standaard, wel sterk gebonden aan verkoopcijfers behalen.

Hoe moeten we ons verhouden tot de mainstream media?

Welke rol is er weggelegd voor facebook, youtube en twitter? Het internet is een samengaan van verschillende soorten media, zowel alternatieve als andere. Ze worden door iedereen gebruikt. De Amerikaanse Republikeinen zetten er bijvoorbeeld ook het propagandafilmpjes op.

Wat met controle op media? Is er bijvoorbeeld genoeg controle op facebook? Heeft de staat een directe of indirecte controle op media? Waar is er staatsinterventie nodig? Of moeten we naar zelfcensuur?

Er gebeurt weinig in dit land, dus hoe kunnen we klassebewustzijn doen rijpen en wat is de rol van media daarbij? En hoe gaat men daar als individu mee om?

Kan facebook helpen om bewustzijn te verhogen? Moet er al dan niet veel op facebook gepost worden bijvoorbeeld? Links naar goede informatie, etc. posten helpt wel volgens iemand. Nog iemand anders zegt dat media grenzen aangeven over wat er mag “gepraat” worden.

Het doel heiligt de middelen niet, hoe gaan we echter praktisch om met media en met het stimuleren van klassebewustzijn? Gaan we bijvoorbeeld zelf filmvertoningen organiseren en dan nabesprekingen doen? Hoe kunnen we media betrekken in de activiteiten van discussiegroep Spartacus?

No comments yet

Leave a Reply